May 23, 2007

Rhubarb and Vanilla Jam


This is the jam which goes great with Donna's Rhubarb Scones I previously posted.

Source: Donna Hay Magazine. Issue 28. p.92

250g (8 ¾ oz) rhubarb, trimmed and chopped, 1 cup caster (superfine) sugar, 1 vanilla bean, split and scraped (or 1 tsp vanilla bean paste), 2 Tbs water

Place the rhubarb, sugar, vanilla and water in a saucepan over a low heat and stir until the sugar is dissolved. Increase the heat to medium and simmer for 8-10 minutes or until thickened. Remove the vanilla bean and discard. Spoon the jam into a sterilised 1-cup (8 fl oz) capacity glass jar and seal. Makes 1 cup (8 fl oz). This jam can be stored in the fridge for up to two weeks.

In Bahasa Indonesia

Selai ini enak banget dipakai untuk mengoles Rhubarb Scones resep Donna Hay yang pernah saya posting sebelumnya.


Penggunaan batang vanili utuh (vanilla pod/bean/stick) memberi keharuman vanili yang segar dan menambah kekayaan rasa dalam selai. Kalau tidak punya vanili batangan maupun paste vanili (biasanya dikemas dalam botol kaca), gunakan saja esens vanili sebagai alternatif.

Sumber: Donna Hay Magazine. Issue 28. p. 92

250g (8 ¾ oz) rhubarb, trimmed (potong tangkainya, cuci bersih) dan cincang kasar, 1 cup gula halus, 1 buah batang vanili utuh, belah dua dan keluarkan bijinya (atau pakai 1 sdt vanilla bean paste), 2 sdM air

Masukkan rhubarb, gula, vanilla dan air ke dalam panci dengan api kecil, aduk hingga gula larut. Besarkan api, sedang saja, dan jerang selama 8-10 menit atau sampai mengental. Angkat batang vanili dan buang. Tuang/Sendokkan selai ke dalam botol yang sebelumnya sudah disteril ukuran 1 cup (8 fl oz) dan tutup rapat. Untuk 1 cup (8 fl oz). Selai ini bisa disimpan di dalam kulkas dan tahan hingga dua minggu.



6 comments:

Lis said...

That looks so good, Arfi! I'd like to drizzle it over those brownies, actually. hehehee

xoxo

Deborah said...

This sounds so easy - I'm going to have to try it out!!

Alex e Mari said...

hi, it must be great! Thanks!
I will try that! And... moreover tell my friend in Germany ... there is rhubarb season!
cheers
MARINA

Arfi Binsted said...

Lisa-Yes, that's some idea!! Sounds tempting to try hehehe

Deborah-It's reasonably easy and delicious!!

Marina-And, who's your Germany friend, I wonder hehehe...

Lia said...

eleuuhh... mo marah nih gue. ITUH VANILLA POD bikin gue bener2 dendam kesumat iri dengki huhuhuuuu... tega bener dikaw pamer2 begitu padaku huhuhuu...

Arfi Binsted said...

lah bukannya kemaren ke bali dah dapet?