February 13, 2010

English Muffins

Homemade English muffins taste so much fresher and better than bought ones, I can assure you. If you have much time to spend early in the morning, you may want to try out Sourdough English Muffins that I posted a long time ago, adapted recipe from King Arthur's cookbook. They look so good you cannot believe how lovely the flavour are, especially when they are toasted, dabbed with good butter and homemade jam. Nothing can beat home-mades!

Here's the photo I took for Sourdough English Muffins:

sourdough english muffins

Being a mum of two home-schoolers, I rise early in the morning (well, I deserve to wake up late on weekends, don't you think?) to get everything ready, especially breakfast. No, we're not kind of people who just love cereals and milk, but we do appreciate fruit salad with homemade yogurt, pancakes with fruits or banana caramel, porridge in Winter, or English muffins on our early plate of the day.

Perhaps, the fresh air of countryside that bring us to enjoy fresh food more, perhaps it's just me who spoils my family. Hey, I've got nothing to lose. Family is everything. Why feed them with junk food or anything you can snap from dairy shops and pour stuffs from cans or boxes while you can spare your time folding flour, eggs and milk for pancakes? After all, when they are healthy, we are happy too :)

lovely flavour combination of muffins, butter, and homemade plum jam

With time is so demanding these days, I still make English muffins, using commercial yeast rather than sourdough starter. I usually make the dough in the evening and leave it till the morning, so I can still create slightly similar flavour of sourdough and lovely honeycomb texture.

The recipe is very easy, I adapted from Lois Daish article on the NZ Listener when she was a contributer.

the lovely honeycomb texture of english muffins

English Muffins
by Lois Daish. www.listener.co.nz. April 23, 2005. Find English version on the site, by clicking this: English Muffins 

-----------------------------------

Indonesian version

Ini resep membuat English muffins. Jangan samakan dengan muffin sebagai quick bread, tetapi English muffins lebih cenderung seperti roti. Roti ini khas roti Inggris, dan populer dijadikan sebagai sarapan pagi di banyak keluarga Selandia Baru yang memelihara budaya Inggris. Untuk resep roti muffin Inggris memakai ragi sourdough, silakan klik di sini. Resep di bawah ini lebih cepat dan menggunakan ragi komersial atau ragi kering. Saya sering membuat English muffins sebagai alternatif lain sarapan pagi. Membuat adonannya malam hari, tinggalkan semalaman, esoknya baru diolah lagi. Kami menyantap English muffins bersama mentega dan selai buatan sendiri, baik strawberry, mixed berries, atau plum.

Tekstur yang khas pada English muffins adalah seperti foto di atas, bolong-bolong menyerupai honeycomb. 

2 sdt ragi butiran
1/2 sdt gula 
250ml air hangat
125ml susu hangat
350g tepung terigu protein tinggi
100g tepung terigu protein sedang
1 sdt garam
tepung beras atau tepung jagung halus (cornmeal)

Campur ragi dan gula dalam mangkuk bersisi sebagian dari air hangat. Aduk dan sisihkan selama beberapa menit, lalu tambahkan sisa air dan susu. Masukkan tepung dan garam di mangkuk besar, gunakan tangan untuk mencampur adonan ragi ke dalam adonan tepung ini. Uleni hingga tercampur rata (halus meskipun adonan akan tetap lembek--tapi tidak basah--ab). (Atau gunakan mixer memakai dough hook). 

Tutup mangkuk dengan serbet bersih yang lembab (memakai air hangat--ab) dan biarkan mengembang hingga lebih dari dua kali lipat. Meksipun proses ini hanya memakan waktu beberapa jam, adonan juga bisa disisihkan selama semalaman. Tarik sisi adonan untuk 'membuang gas' atau meratakan adonan kembali. Lalu keluarkan dari mangkuk dan bagi 8 bagian. Letakkan setiap bagian ke atas nampan yang sudah ditaburi tepung beras atau cornmeal, gulingkan hingga betul-betul terlapisi. Bentuk setiap bagian menyerupai disc tebal, setelah semua selesai, tutup nampan/baking tray ini dengan baking tray lainnya (yang ditelungkupkan ke atas nampan tadi, atau tutup saja dengan plastic wrap atau serbet bersih yang lembab--ab). Biarkan selama 20 menit, lalu sisihkan nampan penutup.

Panaskan wajan iron-cast griddle (lihat foto sourdough English muffins di atas, itu jenis iron-cast griddle pan--ab), atau gunakan wajan biasa di atas api kecil. Saat menghangat, mulailah masak muffin bergantian (jika wajannya kecil; di resep disebutkan untuk memasak 4 muffins sekaligus--ab). Masak hingga matang sekitar 10 menit hingga kecoklatan, lalu balikkan dan masak dengan rentang waktu yang serupa.

Ketika matang, muffins bisa dibungkus dulu di dalam serbet dapur yang bersih sambil menunggu yang lain matang. Cara memakannya bisa dengan menarik sisi roti seperti roti sobek, dan juga bisa toasted sebelum disantap dengan mentega dan selai atau lemon curd. 8 muffins.

enjoying english muffins with earl grey green tea

Enak juga loh disantap bareng Earl Grey green tea :)

17 comments:

eliza said...

cantik english muffin nya Fi, menul2 :) udah lama banget gak bikin sendiri, keluargaku lebih suka roti dari pada english muffin soalnya.

WizzyTheStick said...

I certainly agree with you about limiting sugary breakfast cereals. Muffins are a great way to start the day!

Tuty said...

Arfi,

Your English muffins look much better than the ones sold in stores.

Have a nice weekend.

Amy said...

Baca-baca postingannya mesti bikin aku mbayangin suasana di situ lho... Rasanya kok damai gitu macam di desa yang jauh dari polusi. Hihi... maaf komen ga penting ya?

Andrew said...

Loving that second photo; a perfect afternoon tea in England!

Barbara said...

They look great Arfi. A nice way to start the weekend. I use the recipe from the Lois Dash Listener article. It originates from Marion Maddox,the wife of food writer Michael Symons.

Alessandra said...

bellissimi!!!!!!

Arwen from Hoglet K said...

Your family is lucky to get such yummy breakfasts! The texture of the muffins looks perfect.

Arwen from Hoglet K said...

Your family is lucky to get such yummy breakfasts! The texture of the muffins looks perfect.

Y said...

Wow, they look so fantastic. I've got English muffins on my to-bake list, but haven't gotten round to them yet.

Lukie said...

fotonya so sharp.. lighting dan komposisi yg selalu membawa pelajaran bagiku... Thanks :)

Lukie

Arfi Binsted said...

Thanks all!

@ Barbara: yeah, here I use her recipe too :) It works all the time.

peasepudding said...

Yum, I love homemade English muffins too but I just don't make them often enough. I should try what you do and make the dough the night before.

Von said...

I've always wanted to make english muffins but can nenver be bothered cooking so early in the morning! haha. Your muffins look so good....!

amerrierworld said...

It makes me smile to think of you eating English muffins when you're just about as far from me here in England as you could be - it just goes to show how food closes the distances :-)

trap in wonderland said...

I tried this recipe and it was the best recipe i've tried so far.. Thanks for sharing :D

Widyasari Prasetyo said...

Mbak/ibu saya lagi coba resepnya dan sedang diuleni. Tp gak kalis2... Apa memang tidak perlu kalis? Skg adonannya udah halus tp masi lengket . Thks..