July 31, 2010

Mad with Macs


Stumble Upon Toolbar





KBB members have been on a hot spot in July to get an acquaintance with French Macarons on KBB 18th task. Many discussions on the mailing list scream out frustrations from many members, desperately looking for 'feet'. That brought me back to my own initial path:  first time dealing with French Macarons and yes, I was frustrated, too. First time macarons were cracked and too dense, not appealing at all. I get better though, that I made a success with next attempts, YES, I Did It! Then I dare to bake Macarons for some events, blogging or real life. Truly saying, baking Macs is a fun thing since then, that I've been through the tricky stage, now I hold the knowledge of successful macarons-making. I keep baking macarons for birthdays and Christmas on demands. I truly enjoy it. 

This is my entry for KBB#18.

Macarons with Plum Jam1-1


Pink Macarons
Sumber: Cupcakes, Cheesecakes, Cookies. The Australian Women Weekly.

3 putih telur
2 sdM gula caster
pewarna pink
200g icing sugar
120g almond meal
2 sdM icing sugar, ekstra


    kbb18


    • Siapkan loyang, olesi mentega tipis-tipis; alasi dengan baking paper. 
    • Kocok putih telur hingga soft peak, tambahkan gula dan pewarna, terus kocok hingga gula larut. Pindahkan adonan ke dalam mangkuk yang lebih besar. 
    • Masukkan icing sugar dan almond meal, dalam dua bagian. 


    kbb181


    • Sendokkan adonan ini ke dalam piping bag dengan spuit 1.5cm polos. 
    • Semprotkan ke atas loyang 36 x 4cm bulatan, dengan jarak 2cm. 
    • Ketuk-ketukkan loyang di atas meja kerja supaya macarons merata. 
    • Taburkan dengan icing sugar, biarkan selama 15 menit.



    IMG_1509


    • Panaskan oven dengan suhu 150C/130C fan-forced. 
    • Panggang macarons sekitar 20 menit. 
    • Biarkan 5 menit, lalu pindahkan ke rak pendingin.


    Macarons with Plum Jam-1


    • Rekatkan dua keping macarons dengan ganache. 
    • Taburkan sedikit icing sugar, jika dikehendaki.


    Review:
    Pakai resep di atas ga berasa terlalu manis deh, apa mungkin pas bikin masih sedang hamil ya. Kali ini aku pake plum jam dan white chocolate ganache. Enak deh!

    8 comments:

    mamanyachris said...

    Fi..i wish my macs as nice as yours..hiks..
    tapi aku akan coba teros sampai hasilnya cantik seperti punya mu ini..;))

    MiNDY said...

    wuiihh lutu pink-nya. next time aku mau coba bikin lagi pake spuit. u/ KBB ga pake spuit, jadi ga rata besar bulatannya

    Monica Adriana said...

    aduhh, manisnya.. kapan ak bisa bikin kyk bgini. thx ya mbak dah bikin tantangan kali ini jadi sangat menantang, ketagihan book.. haha.

    Xiaolu said...

    Gorgeous and certainly delicious macarons, Arfi. I especially like the photo of the shells alone. I hope to see something so pretty come out of the oven when I eventually attempt macarons.

    .: paprilia :. said...

    i failed mbaa...
    Stress nie..almond masih sisa banyak dan mau coba lagi..
    mau buat yang Orange Macaroons..
    doakan saya!! hehe

    Amy said...

    Fiuuu.. cuantiknyaa....
    Mbak.. macarons yang bener itu dalamnya gak kopong ya? Aku bikin udah bener semua tapi kok dalamnya berongga ya?

    kartika said...

    huuu..ngiriii....punyaku bentuknya kayak poffertjes xixixixi...next time mau nyoba lagi ahh..penasaran euy.... :o)

    Just Cake girl said...

    Your food and pictures look just amazing ;) lucky to ran in to your blog :)